TELETEKS

Nosteletekst818.com

Via de televisie is het mogelijk teletekst te ontvangen. Dit signaal wordt met de reguliere uitzending meegestuurd in de beeldlijnen die normaal buiten het beeld vallen. Door de decoder in de televisie wordt de informatie uit de zending gefilterd en omgezet naar teletekstpagina’s. Het wordt gebruikt om te informeren maar ook om bijvoorbeeld ondertiteling toe te voegen aan een uitzending. Door de opkomst van internet is het gebruik van teletekst erg aan het verouderen. De ondertiteling is echter nog steeds veel gebruikt.

Waarom is het ooit bedacht?

Het doel van teletekst is het toevoegen van de mogelijkheid om programma’s te ondertitelen. Dit zorgt ervoor dar doven en slechthorenden een grote toegevoegde waarde. De Britse omroep BBC is de ontwikkeling gestart in 1972. Al snel daarna begonnen de eerste testen en was het mogelijk een programma te voorzien van ondertiteling.

Leuke informatie en statistieken

  1. De informatie die momenteel op internet te vinden is was vroeger eerst enkel op teletekst beschikbaar. Zoals bijvoorbeeld de actuele dienstregeling van de NS. Toen de NS deze informatie tevens online beschikbaar maakte gaven ze de NOS teletekstpagina als bron aan.
  2. De NOS beheerd Teletekst echter zijn er veel organisaties die een eigen pagina vullen. Bijvoorbeeld Schiphol en andere omroepen.
  3. Er is een ondertitelredactie die de 888 pagina voor haar rekening neemt. Dit is een aparte redactie die valt onder de publieke omroep.
  4. Dagelijks wordt teletekst nog 2,2 miljoen mensen bekeken.
  5. Het sportnieuws wordt niet meer verzorgt door de NOS maar door een extern bedrijf namelijk Infostrada Sports

Nog sneller bij de uitslagen van de Eredivisie dan met teletekst 818 ? Dan ga je natuurlijk naar deze pagina. Laat leuke berichten achter over de stand of jouw club en hou de actuele scores en standen bij.